De feiten over kurk op een rij

Kurk is een mooi product. Het is milieuvriendelijk, duurzaam en gemakkelijk te recyclen. Daar komt bij dat het goed te verwerken is tot prachtige producten zoals de tassen, portemonnees, sieraden en accessoires hier op de website. Om je een idee te geven even wat feiten op een rij:

  • Wereldwijd is de hoeveelheid kurkbos ongeveer 2.200.000 hectare (33% in Portugal en 23% in Spanje)
  • De jaarlijkse productie beslaat ongeveer 340.000 ton
  • Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik (Latijnse naam: Quercus suber ) 

 

Oogst vindt pas na 34 jaar plaats

Hoewel een boom van zo’n 25 jaar oud meestal al de juiste omvang (80 cm) heeft om geoogst te worden, is hij pas na ongeveer 34 jaar geschikt om echt te oogsten. De eerste oogst, ook wel virgin cork genoemd, is nog. niet fijn genoeg van structuur. Het duurt nog zeker 9 jaar voordat de fijnere kwaliteit kurk ontstaat. De schors wordt dan geoogst en gestapeld om vervolgens 6 maanden in de open lucht te worden opgeslagen. Hierdoor stabiliseert de kurk. Vervolgens kan het sorteren beginnen. Er wordt onder andere gekeken naar de dikte en de kwaliteit. Vervolgens wordt de kurk gekookt en gestoomd. Hierdoor wordt het materiaal gereinigd en is flexibeler. Dat maakt dat het geschikt is om bij hoge temperatuur en bij hoge druk in blokken te persen. Deze blokken worden hierna in dunne plakken gesneden en gepolijst. Pas daarna is het geschikt voor bewerking tot een eindproduct. Zo wordt de kurkeik elke 9 jaar geschild. Je zou kunnen stellen dat de kwaliteit van de kurk pas echt optimaal is na twee keer schillen. De boom is dan zo’n 43 jaar oud terwijl de meeste kurkeiken rond de 200 jaar oud worden.

De buitengewone kwaliteiten van kurk

Kurk is lichter dan water doordat het relatief veel lucht bevat. Het is hierdoor tevens warmte-isolerend en laat vrijwel geen lucht door. Het is bovendien erg elastisch. Zo kan het tot wel 35% van zijn diameter worden ingedrukt. Verder is kurk anti-statisch, geluiddempend en vochtbestendig. We kennen kurk voornamelijk doordat het veel gebruikt wordt als flesstopper. Als kurk op een wijnfles bijvoorbeeld. Want ondanks dat de kunststof flessenkurk in opkomst is bestaat 60% van de kurk nog steeds uit natuurkurk van de kurkeik. Andere bekende toepassingen zijn:

  • Als grondstof voor visdrijvers en boeien
  • Als handvatten van vishengels
  • Als vloertegels
  • Als prikbord

En misschien minder bekend bij het grote publiek… als tas, portemonnee, sieraad of accessoire.

De kurk van Kurk & Go

Kurk & Go werkt alleen met producenten die de beste kwaliteit kurk gebruiken. Dat hebben we niet alleen van horen zeggen. We bezoeken hen geregeld persoonlijk in het mooie Portugal. Hier controleren wij de boomgaarden en kennen de boomgaardhouders persoonlijk. Ook onderhouden wij nauwe contacten met de producenten van onze producten.

Mocht je nog vragen hebben over de kurk van Kurk & Go? Stel ze dan gerust